De afvalhierarchie is een procedure of volgorde met 5 belangrijke prioriteiten voor het omgaan met afvalstoffen. Deze prioriteitsvolgorde is vaak gebruikt in verschillende regio's en landen.
De afvalhierarchie bevat volgende prioriteitsvolgorde van zeer gewenst naar het minst gewenst:
-
Preventie [Zeer gewenst]
De beste omgang met afvalstoffen is preventie, het vermijden van afvalstoffen. Bij preventie kiezen we om afval
Voorbeeld preventie : Uw broodjeszaak geeft geen servetten aan uw klanten, op deze manier is er geen productie van afval. -
Hergebruik
Producten of materialen een nieuwe levenscyclus geven voor hetzelfde doel, zoals tweedehandsproducten, reparatie en renovatie.
Voorbeeld hergebruik : Uw broodjeszaak geef stoffen servetten in plaats van éénmalige papieren servetten of hergebruik van europalletten. -
Recycling
Afval kan u opnieuw een nieuwe levencyclus bezorgen via recyclage. Dit afval of een bewerkte versie van het afval zal als grondstof dienen voor een nieuw product.
Voorbeeld recycling : Papier zal opnieuw verwerkt worden tot pulp dat opnieuw kan ingezet worden als grondstof voor de productie van nieuw papier. -
Verbranding met energierecupuratie
Materialen die niet vermeden, hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden worden verbrand. Bij de verbranding van afvalstoffen zal de verbranding zorgen voor de recupuratie van energie. Op deze manier zorgt ook verbranding voor het opwekken van waardevolle energie.
Voorbeeld verbranding met energierecupuratie : Restafval verbrand in de verbrandingsoven zorgt voor het opwekken van energie. -
Storten [Minst gewenst]
Het storten van afval of verbranding zonder energierecupuratie moeten we zeker vermijden. Storten zorgt voor éénmalig en verloren gebruik van materialen. Dit heeft een negatieve impact op het milieu.
U merkt het snel dat de afvalhierarchie een logische volgorde bevat voor de omgang met afvalstoffen. Wij hopen dat ook u meewerkt aan een bewuste omgang met materialen en afvalstoffen en werkt aan de circulaire economie van morgen.